Scurt Istoric

Istorie Decembrie 10, 2014

Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si lucrarea Sfantului Duh, s-a resfintit biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din loc. Prajeni, Com. Prajeni, Jud. Botosani, sub Arhipastorirea Inalt Preasfintitului TEOFAN, Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, paroh fiind Pr. Ic. Stavr. Ioan D. Harja.

Despre aceasta sfanta biserica, pisania glasuieste: "...stiut sa fie celor ce vor veni dupa noi, ca acest sat pe vremuri facea parte din satele de pe mosiile apartinand Manastirii Zagavia. Aceasta Sf. Manastire a ridicat in garaba, din lemn, o mica bisericuta pentru trebuintele sufletesti ale putinilor credinciosi asezati aici pentru paza si buna randuiala a averii manastirii. Cu timpul, in jurul acestei bisericute s-au adunat crestini si din alte parti si astfel a luat fiinta satul Prajeni de astazi. Vechea bisericuta cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" a putut rezista vremii aproape 100 de ani, cand devine neincapatoare, in acelasi timp, improprie serviciului divin lemnul din ea putrezind si amenintand cu daramarea. Bunii crestini hotarasc atunci ca aceasta bisericuta sa ramana "cat dintele rozator al timpului o va ingadui sa mai aiba fiinta", iar in locul ei sa cladeasca o biserica mare si incapatoare si care sa fie locul unde sa-si desavarseasca viata sufleteasca si crestineasca credinciosii. Si astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu, dupa ce vreme de cativa ani se aduna materialul, piatra si caramida, se pune piatra fundamentala in anul 1927 si se incepe ridicarea bisericii.

Vreme de 10 ani, trecand prin greutati nespus de mari si cu toata vitregia timpurilor anilor din urma, se reuseste a se ridica biserica din zid si caramida. Tot in aceasta vreme, bisericuta din lemn cade. Multa jale cuprinde pe enoriasii satului, vazandu-se straini si lipsiti de mangaierea maicii biserici. Desi lucrarile stagnasera din lipsa de fonduri, totusi, fata de intamplarea  - prabusirea micii biserici, enoriasii contribuie cu mai mare zor, pentru a-si vedea biserica terminata. Din 1933 pana in 1937 s-a lucrat necontenit in zilele Domniei M.S.Regelui Carol al II-lea, cu binecuvantarea I.P.S. Dr. Nicodim, Mitropolitul Moldovei si Sucevei.

Biserica, compusa din altar, naos si pronaos are temelia din piatra, zidurile fiind din caramida, fiind acoperita cu tabla. Este pictata de pictorul Stroyni, la usi si la geamuri avand zugravite motive florale, pe un fond albastru, instelat.

Odata cu numirea in parohie, la data de 1 iulie 1993, Preotul Paroh Ioan D. Harja, sustinut de Prezb. Georgeta Harja, au desfasurat o bogata activitate pastoral-misionara, administrativa si culturala.

Impreuna cu enoriasii s-a purces la restaurarea picturii din sfantul lacas,restaurarea picturii de pe catapeteasma, dotarea bisericii cu cele necesare slujirii : Sfant Chivot nou, Sfanta Evanghelie, Sfinte Vase din argint masiv, aurit, vesminte, carti de cult s.a. In paralel cu lucrarile la Sfnta Biserica s-au inceput lucrarile de reparatii si consolidare a casei parohiale, preotul paroh locuind neintrerupt in parohie de la numire pana astazi.  In anul 2006 s-au inceput lucrarile pentru construirea unei frumoase si incapatoare case sociale, cu o capacitate de 150 de locuri, lucrare care s-a finalizat in anul 2010. In anul 2011 s-au inceput cu binecuvantarea P.S.Calinic Botosaneanul si sub coordonarea preotului paroh, lucrarile de reparatii si consolidare a Sfintei Biserici, acoperis, pereti exteriori, spalarea si improspatarea picturii, precum si lucrari de modernizare si reparatii la casa parohiala, gard nou la biserica si la casa aprohiala precum si repararea gardului de la cimitir.

Slujba de resfintire a bisericii a fost savarsita de Preasfintitul Parinte Dr. Calinic Botosaneanu, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor-Mitropolia Moldovei si Bucovinei, in data de 12 iulie a anului 2012, ziua pomenirii Maicii Domnului - Prodromita, ocrotitoarea Sf. Munte Athos, insotit de reprezentantul Protopopiatului Hirlau, Precucernicul Parinte Protopop Nicolae Craciun si un  sobor de preoti.